Whisky i Sverige

Det är många som tror att whisky ursprungligen härstammar från Skottland, men det stämmer inte utan whiskyn härstammar från Irland. Whisky har sedan länge funnits i svenska butiker och det var redan 1955 som whisky började tillverkas i Sverige. Whiskyn har egentligen flera användningsområden om man bortser från drickandet. Det används exempelvis även inom matlagning.

Den första whiskyn som tillverkades i Sverige kallades för ”Skeppets whisky” men 1961 slutade man tillverka den sorten. Idag är den största tillverkaren ”Mackmyra Svensk Whisky” som i nuläget har sitt huvudkontor i Stockholm. De har bland annat lyckats vinna flera priser för deras whisky. Liksom Mackmyra har även ”Norrtelje Brenneri” lyckats vinna flera priser för deras whiskytillverkning. Det finns idag totalt 10 whiskydestillerier i drift i Sverige. Utöver Mackmyra Svensk Whisky och Norrtelje Brenneri är bland annat Grythyttan, Smögen och Gammelstilla whiskydestillerier som fortfarande är i drift i Sverige. Dessutom finns det vissa destillerier som är på gång att starta.

Allmän fakta om Mackmyra och Grythyttan

Mackmyra Svensk Whiskey är ett whiskydestilleri som grundades år 1999 och är idag Sveriges äldsta whiskydestilleri som fortfarande är i drift. Whiskyn har sedan 2006 ständigt fyllt Systembolagets hyllor. Mackmyras första whisky, kallad Mackmyra Preludium 01, sålde väldigt snabbt slut hos Systembolaget. Detsamma gällde de efterföljande dryckerna som Mackmyra tillverkade. Man har lyckats vinna flera medaljer och priser för sin whiskytillverkning, man har exempelvis vunnit ”European Mainland Whisky of the Year 2006”.

Grythyttan Whisky bildades år 2007 men började först bedriva tillverkningen under 2010. I nuläget tillverkar Grythyttan sin whisky i flera områden, främst i Örebro län. Det var den 1:a november som man fyllde sitt första fat av deras första whisky kallad Grythyttan Single Malt Whisky, som omedelbart fick mycket goda omdömen. Det sista fatet fylldes exakt tre år senare och därefter upphörde produktionen. Bolaget flyttade senare från platsen men kommer att fortsätta med whiskytillverkningen på andra ställen i landet.